MójDroid.pl

[Ciekawostka] Android 4.1 posiada wsparcie dla wielu kont użytkownika (nie aplikacji!) w systemie. Poradnik jak dostać się do tego trybu i czerpać z niego korzyści

2012-08-03
|
Damian P.

Jak pewnie wiecie, Android w sporej części korzysta z możliwości systemu Linux. Nie jest to co prawda czysta wersja tego oprogramowania, ale nadal wiele, wiele rzeczy z prawdziwych dystrybucji "pingwinka" jest obecnych w systemie od Googlea. Dlatego też czasami dowiadujemy się o dziwnych funkcjach w naszych smartfonach, które obecne są również na komputerach PC. Właśnie kolejną taką ciekawostką jest możliwość dodania wielu kont użytkownika do systemu, przez co w odpowiedniej chwili możemy wylogować się z naszego głównego aby przejść na inne, spełniające wybrane przez nas funkcje. Brzmi świetnie, prawda?

Po co nam taki dodatek? Odpowiedź jest bardzo prosta: podobnie jak na komputerach tak i tutaj dodatkowe konta posłużyć nam mogą do różnych konfiguracji, na przykład na jednym możemy posiadać swoje normalne dane i aplikacje, a na drugim do pracy czy... dla znajomych lub gości (oj nie lubię gdy ktoś mi grzebie w wiadomościach czy galerii!). Po dodaniu nowego użytkownika dane z pozostałych profili nie są dostępne (poza samymi zainstalowanymi programami) i widzimy je jakbyśmy dopiero je dodali. Zacznijmy jednak od początku, jak do tego wszystkiego się dostać?!  

Konfiguracja

Najpierw musimy posiadać oprogramowanie z Androidem 4.1 (CyanogenMod 10 sprawdza się tutaj doskonale) oraz prawami super użytkownika, czyli tak zwanego "roota". Gdy spełniamy oba warunki, kolejnym krokiem jest instalacja dowolnego terminala. Dlatego też potrzebujemy roota, bo konta użytkownika są funkcją dostępną w samym Linuxie, a nie w Androidzie. S-U pozwoli nam dostać się do tej części jądra. Uruchamiamy zatem terminal i wpisujemy kolejno dwie komendy:
  1. su
  2. pm create-user <nazwa konta>, gdzie za <nazwa konta> wstawiamy dowolny ciąg znaków

Po wykonaniu obu komend w podręcznym menu Androida zobaczymy dwie (lub więcej, zależy ile kont dodamy) nowe opcje, w tym oczywiście te nazwaną przez nas. Wybieramy więc jedną z nowych i... logujemy się na nowe konto.

Gdy jesteśmy już na nowym koncie...

... to widzimy jakby nową instalację systemu. Aplikacje z głównego konta nadal dostępne są na tych dodatkowych, ale gdy je uruchomimy to spostrzeżemy fakt, że brak w nich danych. Podczas pierwszego uruchomienia zielony robocik przedstawi nam standardowy poradnik jak używać systemu, dokładnie taki sam jak przy pierwszym uruchomieniu. Brzmi świetnie, prawda?! Tutaj możemy tworzyć co nam się podoba. Warto również skoczyć do ustawień, gdzie zobaczymy... Ograniczone opcje (na nowych kontach). To różnica między typem "primary" a "user".

Usuwanie dodanych kont

Usuwanie wygląda podobnie jak dodawanie - z tą różnicą, że zamiast pm create-user wpisujemy "pm remove-user <id konta>". Id konta musi być liczbą, dokładnie to cyfrowym identyfikatorem. Ten dostaniemy poprzez wcześniejsze wpisanie "pm list-users". Po usunięciu nie będzie śladu po usuniętym profilu.